Burgerinitiatief komt met suggesties voor ʼPlein der Verbindingʼ rond muziektent

23 jan, 2022

Gooi en Eemlander 23 januari 2021
Foto – © Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Met hun burgerinitiatief geven teamleden van de Breek de Week Bellijn (opgericht tijdens de tweede lockdown om een oor te bieden aan eenzame inwoners) gehoor aan een oproep van de gemeente. Die vroeg sociaal-maatschappelijke organisaties om met initiatieven te komen waarmee Blaricum na de pandemie de draad weer op kan pakken en het dorp levendiger wordt. Het team pakte de toegeworpen handschoen op en kwam met een ruwe schetst voor een ʼPlein der Verbindingʼ die donderdag tijdens een RondeTafelGesprek door dorpshistoricus Frans Ruijter aan de gemeenteraad werd gepresenteerd.
Het plan komt er op neer dat primair het gebiedje rond de muziektent wordt omgevormd tot een gezellige ontmoetingsplek waar het goed toeven is en altijd iets te beleven valt. Voor de invulling daarvan komt het team met suggesties als een gezellig kletsterras, herintroductie van de ronde bank rond de lindeboom voor de Gall&Gall of andere mooie bankjes, een jeu de boulesbaan, een marktje met biologischestreekproducten en muzikale activiteiten in de onlangs gerenoveerde bijna eeuw oude muziektent.
Foto – © Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Het is volgens de plannenmakers tijd voor een levendiger dorpshart in Blaricum. Vervolgens zou ook het gebied in een cirkel daaromheen een oppepper
kunnen krijgen. Zo wordt gesuggereerd om verbinding te zoeken met dorpshuis De Blaercom, kritisch te kijken naar het parkeren rond het plantsoen en iets te doen aan de marktwagens die de muziektent aan het gezicht onttrekken. Ruijter wees er daarbij op dat het inmiddels veertig jaar geleden is dat het dorpshart een opknapbeurt kreeg. Tijd voor een revitalisering dus, zo stelde hij vast. Waarbij hij ervoor waarschuwde daarvoor geen duur adviesbureau in te schakelen -ʼvorige keer draaide dat uit op een duur fiascoʼ – maar aan de slag te gaan met in het dorp aanwezige expertise.
Het zijn niet meer dan denkrichtingen wat er nu op tafel ligt, maar die klonken de raadsleden wél als muziek in de oren. Toch hoeven de initiatiefnemers niet meteen te rekenen op ambtelijke ondersteuning bij de nadere invulling van de plannen, zo maakte wethouder Maria Klingenberg direct duidelijk. Eerst moet er via een oproep of enquête maar eens te rade worden gegaan bij de overige inwoners en ondernemers, zodat collectieve inbreng kan leiden tot een breed bedragen concreet plan. Die uitdaging pakten initiatiefnemers, Afke Nijhof, Daniela Hahn, Frans Ruijter, Leonard van Thuijl en Rik Felderhof op.