Slagboom op Woensbergweg komt er alsnog

31 jul, 2023

Mirjam van Twisk – Gooi en Eemlander

Er komt alsnog een slagboom op het onverhard stukje Woensbergweg.

Een slagboom moet gaan voorkomen dat automobilisten gebruik blijven maken van het onverharde stukje Woensbergweg, tussen de begraafplaats en camping De Woensberg in Blaricum. Verbodsborden alleen volstaan niet, zo heeft de gemeente geconstateerd.

Ooit was het een pittoresk bosweggetje. Inmiddels is daar niet meer zoveel van over. Het onverharde deel van de Woensbergweg tussen de begraafplaats en de parkeerplaats van camping de Woensberg heeft zijn charme wel een beetje verloren na de inrichting van het achterste deel van de camping tot tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners.

Om plaats te maken voor de opvang zijn flink wat bomen gesneuveld. Ook de parkeerplaats bij de camping werd ’opgepoetst’. En, om overlast voor de omwonenden op het eerste stuk van de weg te voorkomen is het zandpad tijdelijke gebruikt als omleidingsroute voor het bouwverkeer.

Het heeft het door het struweel slingerende stukje Woensbergweg geen goed gedaan. Wat rest is een 150 meter lang recht zandpad met links en rechts bomen. Niet veel meer aan, maar volgens burgemeester en wethouders van het dorp toch het koesteren waard.

Geen steun
Twee jaar geleden, toen het voorste deel van de camping in gebruik werd genomen door Landal, is het zandweggetje op verzoek van de gemeenteraad al gesloten verklaard voor auto’s.

Met name bij Hart voor Blaricum bestond de angst dat campinggasten de zandweg als alternatieve route naar het dorp en de A27 zouden gaan gebruiken. Het pleidooi van de fractie om er een slagboom neer te zetten, kon toen niet rekenen op voldoende steun in de raad. Dus moesten verkeersborden het werk doen.

En dat blijkt niet te lukken, temeer ook omdat er onvoldoende kan worden toegezien op naleving van het inrijverbod. Dus komt de slagboom er nu alsnog, zo hebben burgemeester en wethouders besloten. Daarmee worden geen bewoners getroffen, want het eerste deel van de weg, waar alle huizen staan, is bereikbaar vanaf de Huizerweg, terwijl de begraafplaats bereikbaar blijf vanaf Op Caliskamp.

Met de plaatsing van de slagboom wordt nog even gewacht, omdat tegen de beslissing nog bezwaar kan worden aangetekend door belanghebbenden.